Umbraco versus Wordpress

Waarom selecteer je Umbraco of Wordpress voor je online omgeving? Er zijn inmiddels ontelbare discussies en gesprekken over welk cms past het best. Waarom? Omdat beide cms systemen in veel pitches en selectietrajecten met elkaar worden vergeleken. Beide systemen zijn bekend in de markt, makkelijk in gebruik en zijn opensource. Maar welk cms is de beste keuze. Met behulp van dit artikel zal ik de voor en nadelen van elk systeem toelichten en kan je uiteindelijk zelf de beslissing nemen welk cms past bij jouw organisatie en situatie.

Wat is Wordpress?


In 2003 is Wordpress gestart als een opensource blogplatform. Met toenemend gebruik en groeiende populariteit ontwikkelde zich het langzaam naar een cms systeem. Wordpress haar achterliggende ontwikkeltechniek is PHP. Wordpress kent een enorme hoeveelheid van plugins en wordt onderhouden/dorontwikkeld door een community van ontwikkelaars.

Wat is Umbraco?

Umbraco is in 2003 gestart met de ontwikkeling van een 100% .Net gebaseerd CMS. Umbraco kenmerkt zich dat het vanaf de start de visie is om het meest vriendelijke cms te ontwikkelen op basis van een opensource visie en onderliggende Microsoft .Net technologie. Umbraco herkent verschillende soorten gebruikers namelijk ontwikkelaars. designers, redacteuren en beheerders die optimaal moeten kunnen werken met het platform dankzij dat Umbraco geen beperkingen op te legt maar juist alle vrijheid en functionaiteit biedt om te realiseren wat je wenst. Bijkomend voordeel is een volwassen cms zonder licentiekosten of wederkerende kosten. Bij Xuntos werken we sinds de opening van ons kantoor in Den Haag met Umbraco.

Wordpress voor-en nadelen

Als je een nieuwe website wilt en  er is weinig contentbeheer, niet veel online bezoekers en draait veelal zonder koppelingen integraties met andere applicaties zoals CRM of ERP systemen ook wel een standalone site of een brochure achter glas dan is Wordpress een goede optie. Maar het blijft goed om je er aan  te herinneren dat Wordpress een blogsysteem is en geen cms, waardoor als er meer eisen worden gesteld aan de werking van het cms en qua  sitefunctionaliteiten dan een brochuresite heeft Wordpress geen kandidaat is voor  jouw situatie.

Voordelen van Wordpress

Vriendelijik is WP voor de contentbeheerder van de site. Navigatie is met een beperkte hoeveelheid pagina’s goed te doen en nieuwe pagina’s samenstellen en content wijzigen zijn zonder kennis van contentmanagement goed te doen…

SEO vriendelijk dankzij de hoeveelheid wordpress bloggers en hoeveelheid kleinere sites heeft het een autoriteit bij Google. Verder zijn er een aantal plug ins beschikbaar die met wat aanpassingen zorgen voor een goede prestatie van je SEO score

Nadelen

Updates: dankzij de vele wordpress sites incluis de hoeveelheid van verschillende plug ins die weer worden ontwikkeld door de community zorgt dit voor een behoorlijke inspanning om de site up to date te houden. Concreet betekent dit dat bij een upgrade van Wordpress bepaalde plugins die je gebruikt binnen je site niet mee kunnen liften in de upgrade omdat deze zijn verouderd. Dus dan is de keuze om niet upgraden een optie maar kom je vervolgens terecht in snelheid en veiligheidsissues.

Snelheid van je site. Een snelle site is voor Google rankings een must have en vooral voor je bezoekers die gewend zijn aan snelle sites een no brainer. Maar dankzij dat Wordpress veel zogenaamde vormgevingstemplates heeft en ook plug ins die helaas teveel code bevatten zorgen deze in veel gevallen voor een langzame site. Het is algemeen bekend dat Wordpress qua prestatie als langzaam wordt ervaren door bezoekers maar ook de contentbeheerder ervaart dit in het werken met wordpress.

Security: Zoals eerder vermeld is dat Wordpress geen speciaal gebouwd CMS is.Om het toch te laten functioneren als een cms zijn er veel plug-ins nodig om deze missende cms functies in te vullen. Deze plug-ins zijn voor hackers kwetsbaar met alle risico’s van dien.  Hier vindt u recent artikel over de kwetsbaarheid van Wordpress. https://www.securityweek.com/hackers-target-wordpress-sites-wp-cost-estimation-plugin

Umbraco de voor-en nadelen

Umbraco wordt gebruikt door grote merken en organsaties zoals Mercedes Benz, Carlsberg Microsoft en vele anderen..

Voordelen

Kostenloos of gratis te gebruiken voor je website, intranet of portaal.  Geen verborgen kosten, vanzelfsprekend betaal je voor kosten zoals hosting specifieke plug-ins en het ontwikkelen van je website net als Wordpress.

Opensource software is programmatuur waarvan de gebruiker de licentie heeft om naast gebruiker, ook de ontwikkelaar te kunnen zijn. Als gevolg hiervan is het vrijgeven van de code onderdeel van de licentie. Dit geeft de gebruikers om de software te bestuderen aan te passen te verbeteren te verspreiden en te verkopen. De ontwikkeling komt vaak tot op publieke en gemeenschappelijke wijze, door samenwerking van zowel individuele programmeurs als bedrijven en overheden.

Als partner van Umbraco genieten wij van de voordelen dat de software en roadmap van Umbraco wordt ontwikkeld door een professionele organisatie die haar geld verdient dankzij verkoop van support, hosting, training en plug ins. Bijkomend voordeel is dat wij kunnen vertrouwen op de betrouwbaarheid van een organisatie mochten er zich moeilijk voordoen en dat is wezenlijk anders dan Wordpress waar je afhankelijk bent van een community van wordpress ontwikkelaars.

Flexibiliteit, Umbraco heeft dankzij haar ontwikkelmodel de mogelijkheid om te ontwikkelen op maat wat je als opdrachtgever wenst en kan worden aangepast aan de behoeften die mogelijk in tijd veranderen.

Veilig. Umbraco wordt ontwikkeld op basis van de industrie standaard Microsoft .Net. Umbraco huurt iedere zes maanden een professioneel hackersbedrijf om de cms software te penetreren, waardoor er geen reden is om je druk te maken over de veiligheid van je online omgeving.

Nadeel.

Umbraco optimaal inzetten vraagt om een eigen ontwikkelteam of een Umbraco partner zoals Xuntos om het platform te realiseren. Als het online platform klaar is gebruik geeft de editor je alle vrijheid om gebruiksvriendelijk content, beeld, video pagina’s samen te stellen en functies/widgets her te gebruiken, maar voor grote upgrades en wijzigingen zal je gebruik moeten maken van de expertise van een ontwikkelaar of een Umbraco partner.

Wat is de beste keuze voor jou

We komen dan terug wat we al schreven namelijk wat zijn je behoeften als organisatie. Niet als individu denk voor je organisatie wat past goed bij onze strategie op lange termijn en wat kunnen we verwachten aan digitalisering. Voor een site met weinig bezoekers, de veiligheidsrisico accepteert geen koppelingen en weinig contentbeheer is Wordpress een voor de hand liggende keuze.

Voor de keuze van Umbraco maak je gebruik van een betrouwbaar veilig platform, waar de verschillende soorten gebruikers alle vrijheid hebben om te doen wat je wenst. Herkenbare MS word achtige userinterface, meerdere gebruikers meerdere rollen, versiebeheer. Nog los van de mogelijkheden om te koppelen met systemen zoals AfAS, Mailchimp, Microsoft CRM en Salesforce is Umbraco de juiste keuze.

Wil je hierover meer weten, kom dan in contact met de mensen van Xuntos in Den Haag voor een gesprek om uit te vinden of Umbraco de juiste oplossing is voor jouw situatie.