Umbraco vs Wordpress

Je hebt eindelijk de beslissing genomen om je website te laten ontwikkelen. Het is immers je visitekaartje van je bedrijf. Maar je bent er nog niet uit welk open-source CMS je wilt gaan gebruiken en je twijfelt tussen WordPress of Umbraco. Laten we eens verdiepen in beide content management systemen.

Umbraco vs WordPress

WordPress

WordPress is open-source software die geschreven is in PHP en oorspronkelijk ontwikkeld was om eenvoudig artikelen te kunnen publiceren. In 2003 werd de eerste versie uitgegeven. Het onderhoud en doorontwikkeling van de software wordt door een grote community van ontwikkelaars gedaan.

In de loop van de jaren werd WordPress steeds vaker ingezet als een content management systeem. Zijn populariteit heeft hij vooral te danken aan hoe eenvoudig je een website zonder enige kennis van coderen naar smaak kan inrichten. Je hebt namelijk de keuze uit een groot aanbod van gratis of betaalde designs (theme templates) en plugins. De functionaliteiten heb je dus bijna eindeloos tot je beschikking.

Populair maar kwetsbaar

Deze vorm van populariteit brengt ook nadelen met zich mee. Iedereen kan zonder kennis van coderen en veiligheid een WordPress website maken, wat de kans groter maakt dat er een grote hoeveelheid aan verouderde versies online staan. Door het vele gebruik en verouderde versies is de software een doelwit voor hackers. Immers hoe meer mogelijkheden hoe groter de kans tot een succesvolle hack.

Daar komt ook nog eens bij dat het voorkomt dat de (gratis) plugins de kwetsbaarheid van WordPress verhoogt. Als een gebruikte plugin niet direct na een update van WordPress wordt verbeterd en ook niet meer werkt in de nieuwe versie dan wordt er meestal voor gekozen om bij de oudere versie van het CMS te blijven. Maar het komt ook voor dat de kwaliteit van de geschreven code in vooral gratis plugins minder is met alle gevolgen vandien. Daarnaast is WordPress in de basis minder beveiligd. Taken zoals een two-factor authentication of strong password policy zouden in de basis van het CMS ingebakken moeten zijn. In plaats van dat je het oplost met de installatie van extra beveiliging plugins.

Umbraco

Niels Hartvig, oprichter & CEO van Umbraco ontwikkelde het Umbraco CMS in 2000 en bracht de eerste open-source versie uit in 2005. Het CMS is geschreven in C# en gebaseerd op het .NET framework van Microsoft. De software is open-source.

Ook Umbraco heeft een grote community van ontwikkelaars die bijdragen aan de doorontwikkeling van de software. Maar het grootste verschil met WordPress is dat er door het team van Umbraco HQ zelf ook actief mee ontwikkeld wordt en zij zetten de lijnen uit.

Wat betreft de veiligheid van Umbraco, dit CMS is ontwikkeld in .NET technologie. Deze technologie heeft in de basis een veiligheidsmechanisme. Dit maakt de software in de basis al een stuk veiliger dan WordPress.

Grote en complexe websites

Umbraco leent zich vooral voor de grotere en complexere websites en online oplossingen, waarbij koppelingen met andere systemen zoals bijvoorbeeld Salesforce of andere CRM’s mogelijk zijn. Daarnaast is Umbraco uitermate geschikt voor een groot redactieteam die samen de content beheren.

Ook voor kleine websites is Umbraco een uitstekende oplossing. Het enige minpunt is dat er weinig kant en klare templates zijn. Dit heeft als gevolg dat een website bouwen in Umbraco een steile leercurve heeft. Immers je zal ook code moeten kunnen schrijven.

Content invoer

Met beide oplossingen kom je prima uit de voeten als het gaat om content invoeren en beheren. Het enige verschil is dat de user interface van WordPress anders is gestructureerd dan die van Umbraco. WordPress is van nature een blogplatform. Een redacteur voorziet de artikelen en pagina’s van content die in een grote lijst wordt getoond.

Umbraco doet dat niet, daar zie geen lijst maar een handige boomstructuur. Hierdoor is de structuur van je website direct inzichtelijk. De structuur is ook volledig op maat in te richten. Dit maakt Umbraco een flexibel en gebruiksvriendelijk systeem die intuïtief en snel je weg er kunt vinden.

Screenshot Umbraco backoffice

Technologie

Er zijn qua technologie grote verschillen. WordPress draait op elk besturingssysteem met een webserver, PHP en MySQL. Als je Umbraco wilt draaien dan heb je servers en PC’s nodig die op Windows draaien. Hosting is dan mogelijk via Microsoft Azure.

Umbraco gaat in de toekomst veranderen. De volgende major release zal niet meer op het .NET Framework ontwikkeld worden maar op het cross-platform .NET Core van Microsoft. Umbraco kan straks ook op Linux of Mac draaien. Dit is een grote stap voorwaarts en maakt Umbraco meer toekomstbestendig.

Licenties en kosten

Umbraco en WordPress zijn beide open-source en dus kosteloos te gebruiken. Natuurlijk is een CMS nooit echt ‘gratis’. Afhankelijk van je wensen en eisen waaraan je jouw website wilt laten voldoen, zijn kosten verbonden. Maar aan welke kosten moet je dan denken?

Als we even uitgaan van een situatie waarin je een onderscheidende website wilt hebben en dus niet gebruik maakt van gratis of betaalde templates. Dan krijg je de volgende kostenposten:

  • Advies
  • Online strategie en design
  • Implementatie en testen van het design
  • Projectmanagement
  • Hosting
  • Training en support

Deze kosten zijn er, ongeacht je keuze voor Umbraco of WordPress. Verder bieden beide partijen een 'In the Cloud' services aan zoals Umbraco Cloud en Umbraco Heartcore. De laatste service is een headless CMS waarmee je een complete online marketing platform kunt creëren.

Conclusie

WordPress is eenvoudig in het gebruik. Je hebt een ruime keuze aan kant-en-klare templates en functionaliteiten, waardoor dit CMS in de basis goedkoper is. Een discussiepunt is de veiligheid, die op de langere termijn een gevolg kan hebben en uiteindelijk alsnog uitmondt in een kostbare website.

Op de langere termijn is Umbraco de meest veilige keuze. Je hebt een CMS tot je beschikking die volledig naar jouw wensen en eisen is in te richten. Hij is zeer gebruiksvriendelijk en is eventueel uit te breiden tot een compleet online marketing platform. Het is een uitstekende oplossing voor de kleinere organisaties als wel de grote organisaties.

Ons advies voor een succesvolle website is Umbraco. Een gebruiksvriendelijk en veilig systeem uitstekende prestaties levert en geschikt is voor elk mooi webdesign!

Neem gerust contact op

Heb je vragen over content management systemen in het algemeen of Umbraco specifiek? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies. We zijn Umbraco Certified Partner en hebben ervaren en gecertificeerde Umbraco ontwikkelaars die je graag helpen bij het concreet maken van je wensen.