Wat is een decoupled CMS?

Een decoupled CMS is een content management systeem dat zowel eigenschappen van een traditioneel CMS heeft als van een headless CMS. We vertellen je graag meer over dit "hybride" CMS.

Developer ontwikkelt webapplicatie

Een decoupled CMS is een content management systeem dat zowel eigenschappen van een traditioneel CMS heeft als van een headless CMS. Daarom staat een decoupled CMS ook wel bekend als een “hybride CMS”. We vertellen je er graag meer over.

Net als bij een headless CMS scheidt een decoupled CMS de functies van de backend met de frontend. Het decoupled CMS verbindt via een set van vooraf gedefinieerde interfaces of API’s. Voor het contentbeheer biedt dit meer flexibiliteit en veiligheid en voor de ontwikkeling biedt dit meer vrijheid en mogelijkheden.

Tip! Wil je meer weten over een headless CMS? Lees er alles over in onze blog Wat is een headless CMS?

Hoe werkt een decoupled CMS?

Een decoupled CMS werkt in de basis hetzelfde als een traditioneel of headless CMS. Namelijk dat het contentbeheer plaatsvindt in de backend. Het verschil is de koppeling met de frontend. Waar bij een traditioneel CMS de backend zit verweven met de frontend en waar bij een headless CMS de backend middels API’s wordt gekoppeld met verschillende frontends, heeft een decoupled CMS het beste van twee werelden, namelijk dat beide opties mogelijk zijn.

Zo kun je als contentbeheerder eenvoudig de hoofdwebsite aanpassen via de backend, omdat hier een directe koppeling in zit (zoals bij een traditioneel CMS). Daarnaast kun je aparte frontends laten ontwikkelen voor verschillende apparaten en die vervolgens middels een API koppelen met de backend.

De voordelen van een decoupled CMS

De decoupled CMS biedt meerdere voordelen:

  • Flexibiliteit
  • Vrijheid
  • Controle
  • Veiligheid
  • Schaalbaarheid
  • Gebruiksgemak
  • Heb ik een decoupled CMS nodig?

Afhankelijk van je bedrijfsdoelen en situatie is het ene CMS een betere keuze dan de ander. Een decoupled CMS is met name interessant voor bedrijven die flexibel willen zijn om content te presenteren op vooraf ingestelde presentatielagen en daarnaast ook de mogelijkheid hebben om dit eenvoudig uit te breiden naar andere platformen of apparaten. Hierdoor is een decoupled CMS populair bij grotere bedrijven met een uitgebreide contentstrategie.

Is Umbraco een decoupled CMS?

Umbraco kan zowel als traditioneel CMS, headless CMS en decoupled CMS worden gebruikt. Standaard is Umbraco een traditioneel CMS, maar dankzij de flexibele architectuur van Umbraco, kan het ook geconfigureerd worden om als een decoupled CMS te werken. Met Umbraco zit je daarom altijd veilig. Onder andere hierdoor wordt Umbraco gezien als een van de beste open source CMS’en.

Maak kennis met Xuntos als jouw decoupled CMS partner

Als Umbraco Gold Partner is Xuntos gespecialiseerd in Umbraco inzetten als decoupled CMS en kunnen we je helpen met al jouw (technische) vragen omtrent het systeem. Je vindt ons Umbraco bureau in Den Haag in de Caballerofabriek. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een headless CMS voor jouw situatie? Neem contact met ons op!

Kennismaken met een kop koffie?

Pascal van Assendelft LR

Stel je vragen aan Pascal Account & Projectmanager

Wil je een vraag stellen of een kennismaking plannen?
Vul onderstaand formulier in.

Bedankt voor het invullen van het formulier. Jouw bericht is goed verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.