Wat is een headless CMS?

Een headless CMS is een content management systeem zonder “hoofd”. De backend (body) en frontend (head) zijn van elkaar gescheiden. In een headless CMS is het alleen mogelijk om code en content te beheren en niet om het te presenteren. Maar aan een headless CMS (de body) zijn meerdere apparaten te koppelen (de heads) waar de content wel gepresenteerd kan worden, zoals desktops, smartphones, smarwatches, tablets, apps en nog veel meer. Dit koppelen gebeurt middels een API. Je kunt een headless CMS dus zien als een lichaam met meerdere hoofden.

.NET Core webapplicatie op maat, developer computer

Een stukje geschiedenis

In een traditioneel CMS heb je een body en een head die aan elkaar verbonden zijn. De body is de backend ofwel de “achterkant” van een website. Hier wordt alle websitecode geschreven en de content gecreëerd. De head is de frontend ofwel de “voorkant” van de website, de presentatielaag die bezoekers zien als ze de website bezoeken. De body en de head zijn met elkaar verbonden en gekoppeld, dus wanneer je content creëert of bewerkt in de backend (body) - zie je het resultaat in de frontend (head).

Vroeger, in de begintijden van het internet, was het alleen mogelijk om “te internetten” via een browser op een desktopcomputer. Dit maakte een directe koppeling tussen backend en frontend perfect voor traditionele websites. Maar tegenwoordig kennen we talloze schermen en apparaten, waardoor de content op verschillende manieren moet worden gepresenteerd.

Headless architectuur

Om deze reden is de “headless architectuur” ontwikkeld. Met een headless CMS architectuur zijn developers veel flexibeler in de toepassing op verschillende apparaten.

De headless architectuur zorgt ervoor dat er één body is die gekoppeld kan worden met meerdere heads. Je hoeft dus maar op één plek (de body) content te vullen en dat wordt vervolgens gepresenteerd in de head. En de "head" is dus een frontend presentatielaag, zoals een website op desktop of smartphones, maar ook apps op smartwatches en tablets of zelfs complete intranets of kassasystemen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe werkt een headless CMS?

Een headless CMS is volledig backend en dient als een content repository die vanaf nul wordt opgebouwd. Deze content repository vul je met alle content. Omdat het headless CMS geen frontend heeft, zal de gemaakte content gewoon in de backend wachten tot het wordt gekoppeld met een of meerdere heads. Dus als je geen head koppelt om de content weer te geven, zal deze nergens zichtbaar zijn.

Het koppelen van de body met een head gebeurt via een RESTful API of door gebruik te maken van GraphQL, waarbij de content toegankelijk wordt gemaakt vanuit het headless CMS. Om toegang te krijgen tot de content moet een head een oproep doen naar de API, waardoor de content kan worden weergegeven op het opgegeven apparaat. Dat betekent dat de gecreëerde content niet zichtbaar is, totdat er API-oproepen worden gedaan door een head

Wanneer heb je een headless CMS nodig?

Een headless CMS is dus vooral handig als je content op meerdere van deze heads wil presenteren. Heb je maar één head, dan is een traditioneel CMS met één body en één head een betere optie voor je. Een headless CMS is dus niet beter dan een traditioneel CMS en andersom ook niet. Het is afhankelijk van je situatie en wensen welke oplossing het best bij je past.

De voordelen van een headless CMS

1 - Content beheren in 1 platform

Een van de belangrijkste voordelen van een headless CMS is dat je al je content op één platform kunt bouwen en klaar hebt om te worden gekoppeld aan elk gewenst apparaat. Dat betekent dat je je kunt concentreren op het maken van kwaliteitscontent die onmiddellijk beschikbaar is voor alle apparaten. Als je je content moet bijwerken, hoef je je geen zorgen meer te maken over het bijwerken op verschillende plaatsen. Met een headless CMS hoef je het alleen maar één keer bij te werken en op publiceren te drukken - dan wordt het overal bijgewerkt.

2 - Flexibiliteit

Met een headless CMS kunnen frontend developers heads bouwen voor verschillende apparaten en ze allemaal aan dezelfde body koppelen - zonder zich zorgen te maken over compatibiliteitsproblemen tussen apparaten of systemen. Vaak is het enige vereiste aan een frontend dat het HTTPS ondersteunt. Dit betekent ook dat de body en de head niet hetzelfde platform of dezelfde taal hoeven te gebruiken en dat er geen strikte beperkingen van het CMS zijn waar de front-end developer zich zorgen over hoeft te maken. Hierdoor zijn de developers super flexibel.

3 - Geen taalproblemen

Als je back-end ontwikkelaars liever de ene taal gebruiken voor de body en je front-end ontwikkelaars liever een andere taal gebruiken voor de head, dan kunnen ze dat eenvoudig doen met een headless CMS. Dit betekent ook dat je content wordt weergegeven zoals je front-end ontwikkelaars dat willen op alles van websites en apps tot billboards en smartwatches - en je kunt er zeker van zijn dat de content hetzelfde is op alle platformen, omdat alle content wordt gemaakt in hetzelfde CMS.

4 Toekomstbestendig

De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en met een headless CMS ben je klaar voor de toekomst. Je hebt één omgeving met al je content en het aantal heads kun je altijd uitbreiden. Door headless te gaan, kun jij je focussen op het maken van geweldige content voor je gebruikers en kunnen je developers de content perfect laten aansluiten op alle platformen. Daarom is de headless technologie gebouwd voor omnichannel, waarbij één update van de content direct wordt gepubliceerd op al je apparaten en displays.

Is een Headless CMS en een Decoupled CMS hetzelfde?

Headless heeft duidelijke verschillen met een traditioneel CMS, maar wordt vaak vergeleken met decoupled CMS (soms ook Decoupled Architecture genoemd). Dit is niet zonder reden, aangezien een Decoupled CMS nauw verwant is aan een headless CMS omdat ze dezelfde onafhankelijkheid van het hoofd delen.

Hoewel de basisprincipes achter de twee hetzelfde zijn - een enkele instantie die communiceert met een of meer heads via een API - is er één belangrijk verschil tussen de twee. Waar een headless CMS volledig headless is, is een decoupled CMS een hybride van een headless- en een traditioneel CMS.

Tip! Meer weten? Lees alles over een decoupled CMS in onze blog Wat is een decoupled CMS!

Is een headless CMS veilig?

Beveiliging is een van de belangrijkste aandachtspunten voor een CMS. Hoewel het sterk kan variëren op individueel niveau, maakt de headless architectuur een headless CMS over het algemeen veiliger dan een normaal CMS.

Dit komt doordat de backend en frontend niet met elkaar verbonden zijn. Dit betekent in feite dat eventuele beveiligingsfouten in de frontend code niet leiden tot een inbreuk op de beveiliging van de backend applicatie. Deze zijn gescheiden door een API en worden vaak gehost op twee verschillende servers. Dus zelfs als de code aan de voorkant gebreken vertoont, zal alleen de API worden blootgesteld. En omdat die meestal alleen-lezen is, zal niemand content van het headless CMS kunnen maken, bewerken of verwijderen.

Daarnaast heeft een headless CMS ook veel flexibiliteit en opties om de beveiliging te verhogen als je dat nodig vindt. Omdat de backend en frontend aparte applicaties zijn kun je ervoor kiezen om er beveiligingslagen tussen te plaatsen.

Kan een headless CMS open source zijn?

Net als andere content management systemen kan een headless CMS zowel open source als beheerd zijn. Dit betekent dat je veel flexibiliteit hebt bij het kiezen van een nieuw headless CMS. Als je op zoek bent naar volledige controle en de middelen hebt om alles zelf te onderhouden, kun je kiezen voor een open source headless CMS. Dit geeft je veel flexibiliteit om je oplossing aan te passen zoals jij dat wilt, maar vereist vaak wel extra middelen om het te onderhouden en te ontwikkelen. Dit is perfect voor kleinere sites, waar je de prestatieboost van headless wilt of als je de juiste middelen en instellingen hebt om het zelf te onderhouden.

Als je op zoek bent naar een beheerde oplossing, waarbij de extra codebase altijd up-to-date wordt gehouden, kun je kiezen voor een beheerd headless CMS. De functies en voordelen die je kunt krijgen variëren sterk, maar enkele van de belangrijkste functies die je waarschijnlijk krijgt zijn een beheerde API, een Content Delivery Network (CDN) en hosting voor je content. Dit is perfect voor complexere sites of situaties waarin je je middelen liever aan andere zaken besteedt dan aan het onderhouden van nog een codebase.

Tip! Lees onze blog Wat is het beste open source CMS?

Wat is het beste headless CMS?

Het is afhankelijk van ieders wensen en situatie welk headless CMS het beste is. Er is geen one-size-fits-all. Wij werken uitsluitend met Umbraco en zijn gespecialiseerd in het traditionele Umbraco CMS als in het headless CMS van Umbraco: Umbraco Heartcore. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van het headless CMS Umbraco Heartcore voor jouw situatie? We kunnen je helpen met de volgende diensten:

Maak kennis met Xuntos

Als Umbraco Gold Partner is Xuntos gespecialiseerd in Umbraco en kunnen we je helpen met al jouw (technische) vragen omtrent het systeem. Je vindt ons Umbraco bureau in Den Haag in de Caballerofabriek. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een headless CMS voor jouw situatie? Neem contact met ons op!

 

Kennismaken met een kop koffie?

Pascal van Assendelft LR

Stel je vragen aan Pascal Account & Projectmanager

Wil je een vraag stellen of een kennismaking plannen?
Vul onderstaand formulier in.

Bedankt voor het invullen van het formulier. Jouw bericht is goed verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.