Digitale toegankelijkheid
De overheid moedigt hard aan om websites en online omgevingen voor iedereen toegankelijk te maken, waaronder mensen met een beperking of digitale achterstand. In de offline wereld is het niet anders: iedere publieke ruimte wordt zo ingericht dat iedereen toegang heeft, ook met een beperking. Voor de online publieke ruimtes, zoals websites van gemeenten en de overheid, is dit net zo belangrijk. Ook vanuit Xuntos zijn wij een groot voorstander van digitale toegankelijkheid voor iedereen, want een gebruiker met een beperking heeft op dezelfde informatie recht als iemand zonder beperking. Om deze reden zijn onze developers gespecialiseerd in het digitaal toegankelijk maken van websites, applicaties en andere online omgevingen. Op deze pagina vertellen we je meer over digitale toegankelijkheid en hoe Xuntos hierbij helpen.
Wat is digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid, ook bekend als webtoegankelijkheid, houdt in dat websites en andere online omgevingen door iedereen te gebruiken zijn, dus ook mensen met beperkingen, zoals blind- en doofheid. Dit betekent dat je website niet alleen technisch in orde moet zijn, maar ook de content die jij publiceert op verschillende manieren op te nemen moet zijn. Bijvoorbeeld ondertiteling bij ieder filmpje voor slechthorenden en de mogelijkheid tekst op te lezen voor slechtzienden. Indien deze functionaliteiten niet beschikbaar zijn, is de website of pagina niet digitaal toegankelijk.
Naast content en techniek is design ook een belangrijk punt. Bijvoorbeeld welke kleuren op de website worden gebruikt. Stel een gebruiker wil een titel of tekst lezen in een gekleurd blokje, dan kan het voorkomen dat dit niet voor iedereen goed leesbaar is. De contrastratio moet voldoende zijn.
Hoe belangrijk is digitale toegankelijkheid voor de overheid?
De overheid vindt digitale toegankelijk erg belangrijk. Door online omgevingen bruikbaar te maken voor iedereen, hebben ook mensen met een beperking de mogelijkheid online formulieren in te vullen, hun belastingen te betalen, aanvragen te doen voor bijvoorbeeld subsidies, contact te hebben met de gemeente en nog veel meer. Dus heeft jouw website een publieke functie? Dan is digitale toegankelijkheid enorm belangrijk.
Doelgroep wordt onderschat
Niet elke beperking is gelijk zichtbaar als je iemand tegenkomt op straat. Daarom is het juist belangrijk om toegankelijkheid mee te nemen als uitgangspunt in ieder ontwerp.
Dit betreft een behoorlijk grote groep, die je niet wilt uitsluiten:
- tussen 2.000.000 en 4.500.000 mensen met een soort van beperking
- 500.000 mensen met een visuele beperking
- 500.000 mensen met een auditieve beperking
- 1.100.000 mensen met een verstandelijke beperking
- 1.600.000 mensen met een fysieke beperking
- 800.000 mensen met dyslexie
- 1.500.000 laaggeletterden
- 3.000.000 ouderen (65+)
bron
Wat zegt de wetgeving?
(Semi-)overheidsorganisaties zijn verplicht om de toegankelijkheidseisen toe te passen. Dit betekent dat het verplicht is om te voldoen aan de eisen uit hoofdstuk 9 van EN 301 549. Dit staat gelijk aan WCAG 2.1, niveau A en AA.
(Semi-)overheidsorganisaties zijn verplicht om een toegankelijkheidsverklaring op de website te plaatsen. In de verklaring staat welke maatregelen de organisatie neemt om de website toegankelijk te maken en te houden.
Vanaf eind juni 2025 gaat de Europese richtlijn gelden: de European Accessibility Act (EAA): richtlijn 2019/882. Dan moeten ook de websites en apps van bedrijven aan de toegankelijkheidseisen gaan voldoen. Inmiddels heeft de Eerste Kamer de implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten aangenomen.
Dat betekent dat je als bedrijf of organisatie met digitale middelen actie moet gaan ondernemen.
Hoe pakken we dit aan?
Bij het ontwikkelen van nieuwe websites zetten onze front-end developers de code toegankelijk op, zodat een gebruiker bijvoorbeeld o.a. gemakkelijk door de content kan tabben. Het design wordt gecheckt op voldoende contrastratio. Daarnaast zullen wij tijdens het ontwikkelen onze klanten erop wijzen wat ze kunnen doen om content toegankelijk te maken.
Bekijk de tips in het blogartikel Maak je webpagina’s digitaal toegankelijk.
Wil jij jouw website laten voldoen aan de digitale toegankelijkheidseisen in 2025?
Zorg dan dat je erop tijd bij bent. We kijken graag met je mee welke stappen je kan nemen om de digitale toegankelijkheid te verbeteren.
Doe de toegankelijkheids check met Xuntos
Onze gespecialiseerde (front-end) developers geven jou de volgende inzichten:
- Inventarisatie verbeterpunten HTML
- Inventarisatie contrast ratio kleuren
- Inventarisatie verbeterpunten techniek
- Advies verbeterpunten (functionele) content
Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.
Kennismaken met een kop koffie?
Wil je een vraag stellen of een kennismaking plannen?
Vul onderstaand formulier in.