Xuntos schets whiteboard LR

Microservices architectuur

Voordelen Microservices

  • Betere prestaties door opschalen of optimaliseren van een microservice
  • Het gebruik van verschillende programmeertalen of technologieën.
  • Een microservice is makkelijk vervangbaar, en maakt de webapplicatie toekomstbestendig.

Wij adviseren microservices alleen als het echt iets toevoegt aan jouw gewenste oplossing. Samen bepalen we op basis van de voor- en nadelen de inzet van een microservices architectuur.

Wat zijn microservices

Microservices noemen we ook wel een microservices architectuur. Dit is een architectuurstijl voor software-ontwikkeling. In deze architectuur bouwen we de software aan de hand van onafhankelijke mini-applicaties.

Dit zijn kleine applicaties die autonoom een taak uitvoeren en met elkaar verbonden zijn, en die kleine applicaties noemen we ‘microservices.’ Samen vormen ze één geheel voor de eindgebruiker. De front-end is immers in één stijl, daardoor lijkt de applicatie één geheel.

Microservices voorbeeld
Xuntos team kantoor rechts LR bovenaanzicht

Monolith of microservices?

Het concept van microservices bestaat al lang. De laatste jaren was er zelfs een kortstondig hype over ontstaan. Maar deze toepassing is zeker niet voor alles en iedereen de beste oplossing. Bij Xuntos adviseren we dan ook alleen als het iets toevoegt.

Microservices architecture

Waarom microservices architectuur

Een veel voorkomend argument om voor microservices architectuur te kiezen is betere performance. In het verleden heeft Amazon al aangetoond dat een sneller systeem meer verkoopt. Een betere performance van jouw software heeft dus direct zakelijke waarde.

Met een microservices architectuur heb je dus beter inzicht op welk onderdeel van je systeem onderpresteert en daarop kunt acteren door de individuele microservice te optimaliseren of op te schalen.

Beter onderhoudbare software

Een ander voordeel is dat de software beter onderhoudbaar is en sneller doorontwikkeld kan worden. Je hebt immers met kleine applicaties te maken die makkelijker te begrijpen zijn en daarmee eenvoudiger aan te passen.

Tevens heeft een microservice zijn eigen codebase en praat met andere microservices via standaardprotocollen. Dit biedt de mogelijkheid om elke microservice in een andere taal te schrijven, en de juiste gereedschap bij de microservice te kiezen.

microservices architectuur
Microservice development

Waarom geen microservices?

Microservices heeft zijn voordelen en om voor deze architectuur te kiezen zal je een strategische beslissing moeten nemen. Aan microservices hangen namelijk ook nadelen en daarbij kun je denken aan een complexere infrastructuur, inrichting en onderhoud.

Grote systemen met tientallen microservices kunnen lastig als geheel te testen zijn. Voor testen en beheer zijn er voldoende tools beschikbaar, echter brengt dit weer extra complexiteit met zich mee.

Xuntos advies

Een one-size-fits-all oplossing is er niet als het om software systemen gaat. In sommige gevallen zijn microservices een oplossing, maar soms ook niet. Het is situatie-afhankelijk en altijd op basis van jouw business strategie. Wil je meer weten over microservices? En wat het voor jouw organisatie betekent?

Neem dan contact met ons op.

070-2210530
Xuntos team overleg open ruimt LR zijaanzicht

Kennismaken met een kop koffie?

Pascal van Assendelft LR

Stel je vragen aan Pascal Account & Projectmanager

Wil je een vraag stellen of een kennismaking plannen?
Vul onderstaand formulier in.

Bedankt voor het invullen van het formulier. Jouw bericht is goed verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.