Digitale toegankelijkheid

Voor een publieke ruimte vinden we het normaal dat iedereen toegang heeft ook als je een beperking hebt. Dit geldt ook voor de publieke ruimte online. Een gebruiker met een beperking op zicht heeft recht op dezelfde informatie als iemand met goed zicht. Daarom willen wij ervoor zorgen dat een website digitaal toegankelijk is.

Wat is digitale toegankelijkheid? 

Het doel is dat je website toegankelijk is voor alle mensen dus ook voor diegene met een beperking. Dit betekent dat je website niet alleen technisch in orde moet zijn, maar ook de content die jij publiceert. Bedenk bijvoorbeeld dat als een filmpje niet is ondertiteld, dit betekent dat een slechthorende de content niet kan beluisteren. De content is in dit geval niet bereikbaar waardoor de site niet digitaal toegankelijk is. 

Digitale toegankelijkheid

Naast content en techniek is design ook een belangrijk punt. Bijvoorbeeld welke kleuren gebruik je op je website? Stel een gebruiker wil een titel of tekst lezen in een gekleurd blokje, dan kan het voorkomen dat dit niet voor iedereen goed leesbaar is. De contrastratio moet voldoende zijn. 

Doelgroep wordt onderschat 

Niet elke beperking is gelijk zichtbaar als je iemand tegenkomt op straat. Daarom is het juist belangrijk om toegankelijkheid mee te nemen als uitgangspunt in ieder ontwerp. 
Dit betreft een behoorlijk grote groep, die je niet wilt uitsluiten:

 • tussen 2.000.000 en 4.500.000 mensen met een soort van beperking
 • 500.000 mensen met een visuele beperking
 • 500.000 mensen met een auditieve beperking
 • 1.100.000 mensen met een verstandelijke beperking
 • 1.600.000 mensen met een fysieke beperking
 • 800.000 mensen met dyslexie
 • 1.500.000 laaggeletterden
 • 3.000.000 ouderen (65+)
  bron

Wat zegt de wetgeving?

(Semi-)overheidsorganisaties zijn verplicht om de toegankelijkheidseisen toe te passen. Dit betekent dat het verplicht is om te voldoen aan de eisen uit hoofdstuk 9 van EN 301 549. Dit staat gelijk aan WCAG 2.1, niveau A en AA.

(Semi-)overheidsorganisaties zijn verplicht om een toegankelijkheidsverklaring op de website te plaatsen. In de verklaring staat welke maatregelen de organisatie neemt om de website toegankelijk te maken en te houden.

Vanaf eind juni 2025 gaat de Europese richtlijn gelden: de European Accessibility Act (EAA): richtlijn 2019/882. Dan moeten ook de websites en apps van bedrijven aan de toegankelijkheidseisen gaan voldoen. Inmiddels heeft de Eerste Kamer de implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten aangenomen.

Dat betekent dat je als bedrijf of organisatie met digitale middelen actie moet gaan ondernemen. 

Hoe pakken we dit aan?

Bij het ontwikkelen van nieuwe websites zetten onze front-end developers de code toegankelijk op, zodat een gebruiker bijvoorbeeld o.a. gemakkelijk door de content kan tabben. Het design wordt gecheckt op voldoende contrastratio. Daarnaast zullen wij tijdens het ontwikkelen onze klanten erop wijzen wat ze kunnen doen om content toegankelijk te maken.

Bekijk de tips in het blogartikel Maak je webpagina’s digitaal toegankelijk.

Wil jij jouw website laten voldoen aan de digitale toegankelijkheidseisen in 2025?

Zorg dan dat je erop tijd bij bent. We kijken graag met je mee welke stappen je kan nemen om de digitale toegankelijkheid te verbeteren.

Doe de toegankelijkheids check met Xuntos
Onze gespecialiseerde (front-end) developers geven jou de volgende inzichten:

 • Inventarisatie verbeterpunten HTML
 • Inventarisatie contrast ratio kleuren 
 • Inventarisatie verbeterpunten techniek
 • Advies verbeterpunten (functionele) content 

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.  

Kennismaken met een kop koffie?

Pascal van Assendelft LR

Stel je vragen aan Pascal Account & Projectmanager

Wil je een vraag stellen of een kennismaking plannen?
Vul onderstaand formulier in.

Bedankt voor het invullen van het formulier. Jouw bericht is goed verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.