Digitale toegankelijkheid
Voor een publieke ruimte vinden we het normaal dat iedereen toegang heeft ook als je een beperking hebt. Dit geldt ook voor de publieke ruimte online. Een gebruiker met een beperking op zicht heeft recht op dezelfde informatie als iemand met goed zicht. Daarom willen wij ervoor zorgen dat een website digitaal toegankelijk is.
Wat is digitale toegankelijkheid?
Het doel is dat je website toegankelijk is voor alle mensen dus ook voor diegene met een beperking. Dit betekent dat je website niet alleen technisch in orde moet zijn, maar ook de content die jij publiceert. Bedenk bijvoorbeeld dat als een filmpje niet is ondertiteld, dit betekent dat een slechthorende de content niet kan beluisteren. De content is in dit geval niet bereikbaar waardoor de site niet digitaal toegankelijk is.
Doelgroep wordt onderschat
Niet elke beperking is gelijk zichtbaar als je iemand tegenkomt op straat. Daarom is het juist belangrijk om toegankelijkheid mee te nemen als uitgangspunt in ieder ontwerp. Enkele cijfers op een rijtje zodat je kan inschatten hoe groot deze doelgroep is
- tussen 2.000.000 en 4.500.000 mensen met een soort van beperking
- 500.000 mensen met een visuele beperking
- 500.000 mensen met een auditieve beperking
- 1.100.000 mensen met een verstandelijke beperking
- 1.600.000 mensen met een fysieke beperking
- 800.000 mensen met dyslexie
- 1.500.000 laaggeletterden
- 3.000.000 ouderen (65+)
bron
Wat zegt de wetgeving?
(Semi-)overheidsorganisaties zijn verplicht om de toegankelijkheidseisen toe te passen. Dit betekent dat het verplicht is om te voldoen aan de eisen uit hoofdstuk 9 van EN 301 549. Dit staat gelijk aan WCAG 2.1, niveau A en AA.
(Semi-)overheidsorganisaties zijn verplicht om een toegankelijkheidsverklaring op de website te plaatsen. In de verklaring staat welke maatregelen de organisatie neemt om de website toegankelijk te maken en te houden
Hoe pakken we dit aan?
Onze front-end developers proberen de code zo toegankelijk mogelijk op te zetten. Daarnaast zullen wij tijdens het ontwikkelen onze klanten erop wijzen wat ze kunnen doen om content toegankelijk te maken. Bekijk de tips in het blogartikel Maak je webpagina’s digitaal toegankelijk.
Ben je op zoek naar hulp bij digitale toegankelijkheid?
We kijken graag met je mee welke stappen je kan nemen om de digitale toegankelijkheid te verbeteren. Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.
Kennismaken met een kop koffie?
Wil je met ons werken? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.